VESTI   NAJAVE   O NAMA   BANDS & ARTISTS   VODIČ/GUIDE [pdf]   MAGAZIN ETNOUMLJE   EDUKACIJA   PROJEKTI   RETNIK FESTIVAL

WORLD MUSIC SAMIT   WMAS RECORDS & DISTRIBUTION   SWM INTERNET POTKAST RADIO   ARHIV SRPSKE WORLD MUSIC

FESTIVALI    RECENZIJE   INTERVJUI   ISTORIJA [pdf]    NAGRADA    NEWSLETTER    FREE DOWNLOAD    LINKOVI    CONTACT    ENGLISH    YOUTUBE    FACEBOOK

Aktuelni projekti

REGISTRACIJA SRPSKIH WORLD MUSIC SASTAVA I UMETNIKA (Preuzmite formular za registraciju)
Registracija je od izuzetne važnosti i u korist je World Music stvaralaca u Srbiji. Registracija podrazumeva prijavljivanje određenih podataka o sastavu odnosno umetniku. Ovi podaci se dalje prosleđuju u Centralnu bazu podataka koja je dostupna svim interesentima za srpsko World Music stvaralaštvo. Registracija i Centralna baza podataka se uređuju po principima organizacije World Music Denmark. Ciljevi registracije su brojni: Sagledavanje opšte situacije World Music scene u Srbiji, Centralna baza na Internetu, pružanje neophodne pomoći stvaraocima i dr. Više>>

WMAS RECORDS
Diskografska kuća WMAS Records osnovana je 2007. godine (etiketa „World music asocijacije Srbije”) sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević. Izdanja WMAS Records-a se objavljuju uz magazin „Etnoumlje” i zasebno. Sva izdanja su u potpunosti neprofitna i namenjena su prevashodno za promotivne svrhe. Sekundarni cilj postojanja etikete je sačuvati trag u vremenu za generacije koje dolaze, i objaviti snimke koji inače nikada ne bi bili objavljeni, a to zavređuju. Pojedina izdanja mogu se preuzeti na portalu SWM Internet radija u formi potkasta. WMAS Records objavljuje male tiraže najrazličitijih snimaka - od studijskih, preko koncertnih, do demo snimaka.  Više>> 

ARHIV (FONOTEKA) SRPSKE WORLD MUSIC
World Music Asocijacija Srbije osniva Arhivu (Fonoteku) celokupnog World Music stvaralaštva u Srbiji po ugledu na slične fonoteke u drugim državama. Sa nadom da ćete nas podržati u našim naporima da sačuvamo za budućnost audio i video zapise srpskog World Music stvaralaštva, pozivamo sve World Music sastave u Srbiji da nam dostave sva svoja izdanja. Više>>

gramofon.jpg
POMOZITE U SAKUPLJANJU
PODATAKA ZA
WORLD MUSIC
ARHIV

World music u Bosni i Hercegovini (3):
SASTAV URBAN SEVDAH

Autor: Oliver Đorđević

urban_sevdah_3.jpg
Urban Sevdah

Sedmočlani „Urban Sevdah bend” iz Visokog (BiH) sevdalinci daje fleksibilnost pomoću koje ova muzička forma ostaje živa i održiva. Njihov opus predstavlja uspešna fuzija sevdaha sa zvucima jazz-a, tanga, orijentalne i pop muzike, odnosno još jedan autentičan world music izraz potekao sa Balkana.

Etnoumlje: Prošlo je dve i po godine od kada ste osnovali Urban Sevdah. Recite nam nešto o samim počecima rada benda i šta se u vašem sadašnjem odnosu prema muzici koju stvarate promenilo od tada?

US: Bend je nastao iz čiste radoznalosti i želje za eksperimetisanjem, kombinovanjem sevdaha sa savremenim muzičkim pravcima. Cilj je jedan: vratiti urbani duh sevdahu i ponovo ga približiti mladima. Posljednjih godina sevdah je bio doslovno upropašten lošim pristupom i interpretacijom te su ga neki izjednačili sa turbo folkom. Drago nam je da zajedno sa našim kolegama iz MSR i DI3 uspijevamo da sevdah vratimo na pravo mjesto. Muzičko razmišljanje je ostalo nepromijenjeno. Bend je sastavljen od sedam muzičara koji prate različite muzičke pravce pa je mix svih naših emocija stvorio neki naš stil. Mislim da je prepoznatljiv i da ga održavamo.

E: Sve je više diskusija na temu šta je, zapravo, „world music”? Širok opseg najrazličitijih muzičkih oblika koji se svrstavaju pod ovim pravcem, svakako bi uključio i Vaš muzički proizvod, ali želimo Vaše mišljenje o „etiketiranju” kao i mišljenje o „muzici sveta”.

-Urban Sevdah se odlično uklapa u koncepciju world music-a. Primjera radi, naša verzija pjesme „Crven fesić” je urađena u rege stilu ili pjesma „Anadolka” je uradjena u stilu tanga gdje dominiraju elementi Astora Piazzolle pa onda možemo reći da je osnova sevdaha uspješno ukomponovana u različite svjetske muzičke pravce tako da nailazi na razumijevanje širom svijeta a ujedno pokazuje ljepotu sevdaha.

E: Sevdah je, nesumnjivo, dobro prepoznatljiv ljudima sa prostora ex-Yu kao veoma autentična muzička forma koja snažno pokreće emocije. Kako Vi, koji svakodnevno živite sa zvucima sevdaha, opisujete sevdah?

-Da pitate Bosanca da vam opiše sevdah, to je kao da pitate crnca iz Amerike da vam opiše blues. On će ga doživjeti i odsvirati ali će ga teško objasniti. I sevdah je tužna priča o nesretnoj ljubavi, a da ga doživite potrebno je samo da pažljivo polsušate i on će vas ponijeti...

E: Koliko Vam sirovi sevdah daje prostora da ga transformišete pomoću savremenih muzičkih matrica? Postoji li opasnost da njegovu osnovu u potpunosti degradirate tako da „sevdah” ostane jedino u nazivu Vašeg sastav?

-Sirovi sevdah, kako Vi kažete je osnova našeg rada. To je neiscrpan izvor ideja i mašte. Sevdah je lako prilagodljiva muzička forma koja daje prostora za novitete u pogledu muzičkog sadržaja i samih muzičkih instrumenata. Sevdah je nemoguće degradirati. Izvorno, sevdah se pjevao bez instrumenata, zatim uz saz ili šargiju pa onda možemo reči da je i sama pojava harmonike etapa modernizacije sevdaha, iako mnogi misle da je harmonika osnovni instrument i da su harmonika i sevdah nerazdvojni. Danas se pored ostalih instrumenata koristi i saksofon pa možemo reći da je i to jedna od faza razvoja sevdaha. Dakle, sevdah se u muzičkoj formi prilagođava vremenu i aktuelnim muzičkim pravcima dok se osnova pjevanja i tekst pjesama strogo čuvaju u izvornom obliku.  

E: Upoznati smo da ste ostvarili značajan broj koncerata (najviše klupskih svirki) i mnogi su u najavi. Koliko Vam znače živi nastupi i opišite nam reakciju publike dok slušaju Vaše viđenje sevdaha.

-Živi nastupi su naše najveće zadovoljstvo. Mislim da publika mnogo cijeni kada se pojavi sedam mladih ljudi na sceni bez primjese elektronike, matrica i slično. Naša publika je starosti od 7 do 77 godina i za svakog se nađe ponešto što će ga dotaknuti.

E: Najavili ste objavljivanje debi albuma i već ste promovisali singl „Kona na bunaru”. Šta možemo da očekujemo od ostalih pesama koje će se naći na Vašem prvencu?

-Na CD-u će se nalaziti 11 pjesama od koji će jedna biti makedonska. Neke sevdalnke su poznate dok su neke potpuno zaboravljene. Naravno, ispreplitani su ritmovi i muzički pravci pa se nadam da će album biti zanimljiv za svakoga ko ga posluša.

E: Vidite li mogućnost saradnje sa drugim muzičarima iz regiona koji su vam bliski po opusu koji stvaraju?

-Mogućnost suradnje je otvorena. Do sada nije bilo studijske suradnje i ozbiljnijih projekata. Uglavnom se sadašnja suradnja svodi na zajedničke koncerte.

E: U poslednjoj deceniji, BiH postaje muzički prepoznatljiva na karti sveta. Tome su naročito doprineli sastavi koji svoj opus zasnivaju na tradicionalnoj muzici, poput Mostar Sevdaha Reuniona, Damir Imamović trija, Vašeg sastava, sjajne Amire Medunjanin, tu je i NVO World Music Centar, zatim World Music festival u Mostaru i dr. Kako Vi ocenjujete trenutno stanje „muzike sveta” u BiH, ima li još sastava, pored pomenutih, na koje BiH može da računa u budućnosti?

-Drago nam je da se javlja sve veće interesovanje za sevdahom i drago nam je da pomenuti bendovi uspijevaju u tome da naše blago pokažu u najboljem svijetlu. Bosna i Hercegovina je kolijevka dobrih muzičara i nadam se da će biti još dobrih bendova sa novim projektima, novim stilovima i novim pogledima kako na našu tako i na svijetsku muziku.

 


Vidi više o sastavu Urban Sevdah >>

Povratak na sadržaj Etnoumlja #4 >>

Pregled svih brojeva Etnoumlja >>