VESTI   NAJAVE   O NAMA   BANDS & ARTISTS   VODIČ/GUIDE [pdf]   MAGAZIN ETNOUMLJE   EDUKACIJA   PROJEKTI   RETNIK FESTIVAL

WORLD MUSIC SAMIT   WMAS RECORDS & DISTRIBUTION   SWM INTERNET POTKAST RADIO   ARHIV SRPSKE WORLD MUSIC

FESTIVALI    RECENZIJE   INTERVJUI   ISTORIJA [pdf]    NAGRADA    NEWSLETTER    FREE DOWNLOAD    LINKOVI    CONTACT    ENGLISH    YOUTUBE    FACEBOOK

Aktuelni projekti

REGISTRACIJA SRPSKIH WORLD MUSIC SASTAVA I UMETNIKA (Preuzmite formular za registraciju)
Registracija je od izuzetne važnosti i u korist je World Music stvaralaca u Srbiji. Registracija podrazumeva prijavljivanje određenih podataka o sastavu odnosno umetniku. Ovi podaci se dalje prosleđuju u Centralnu bazu podataka koja je dostupna svim interesentima za srpsko World Music stvaralaštvo. Registracija i Centralna baza podataka se uređuju po principima organizacije World Music Denmark. Ciljevi registracije su brojni: Sagledavanje opšte situacije World Music scene u Srbiji, Centralna baza na Internetu, pružanje neophodne pomoći stvaraocima i dr. Više>>

WMAS RECORDS
Diskografska kuća WMAS Records osnovana je 2007. godine (etiketa „World music asocijacije Srbije”) sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević. Izdanja WMAS Records-a se objavljuju uz magazin „Etnoumlje” i zasebno. Sva izdanja su u potpunosti neprofitna i namenjena su prevashodno za promotivne svrhe. Sekundarni cilj postojanja etikete je sačuvati trag u vremenu za generacije koje dolaze, i objaviti snimke koji inače nikada ne bi bili objavljeni, a to zavređuju. Pojedina izdanja mogu se preuzeti na portalu SWM Internet radija u formi potkasta. WMAS Records objavljuje male tiraže najrazličitijih snimaka - od studijskih, preko koncertnih, do demo snimaka.  Više>> 

ARHIV (FONOTEKA) SRPSKE WORLD MUSIC
World Music Asocijacija Srbije osniva Arhivu (Fonoteku) celokupnog World Music stvaralaštva u Srbiji po ugledu na slične fonoteke u drugim državama. Sa nadom da ćete nas podržati u našim naporima da sačuvamo za budućnost audio i video zapise srpskog World Music stvaralaštva, pozivamo sve World Music sastave u Srbiji da nam dostave sva svoja izdanja. Više>>

gramofon.jpg
POMOZITE U SAKUPLJANJU
PODATAKA ZA
WORLD MUSIC
ARHIV

Jubilej:
PEDESETI BROJ MAGAZINA SONGLINES
Priredila: Vera Jovanović

songlines_peter_naslovna.jpg
Songlines, naslovna strana

Šta je zapravo world music? Ovo je i dalje pitanje koje intrigira Simona Broughtona, urednika world music časopisa „Songlines”, koji je nedavno proslavio svoj pedeseti broj.

„World music” nije omiljeni izraz, priznaje Broughton, inače bivši producent BBC-ija. Čini se da je termin „world music” osmišljen uz nekoliko krigli piva na „istorijskom” sastanku u krčmi „Ruska carica” u Londonu 29. 06. 1987. Među prisutnima, bili su vlasnici izdavačkih kuća, organizatori festivala i menadžeri koji su bili iznervirani nemogućnošću svojih potencijalnih kupaca da pronađu najnovije izvođenje omiljenog svirača iz Etiopije ili portugalskog fado pevača, dok razgledaju po lokalnoj prodavnici ploča. Svi ti ljudi, sa imenima koja se teško izgovaraju, se ipak mogu naći na istom mestu. Prema Broughtona, to se pokazalo kao dobitna kombinacija. Ono što su nazvali „world music” je oduvek postojalo, ali do 1987. godine ljudi jednostavno nisu znali gde da traže takvu muziku, jer u prodavnicama nisu bili posebni odeljci. Bilo je predloženo još nekoliko termina kao što su „svetski ritam”, „koreni”, „internacionalni pop”, ali je termin „world music” („muzika sveta”) dobio najviše glasova. Cilj je bio da se olakša kupovina onima koji su želeli da slušaju muziku van svoje kulture, da li iz Azije, Afrike ili Latinske Amerike.

Časopis „Songlines” se pojavio 1994. godine kao povremeni dodatak poznatom časopisu „Gramophone magazine” koji je u oblasti klasične muzike. Poduhvat je osmišljen usled povećanog interesovanja za muziku van engleskog govornog područja i granica anglo-američkih muzičkih normi.

Svesni da se nalaze na nesigurnom tržištu, izdavači su uskoro dodatak pretvorili u tromesečnik. Broughton, koji je radio na originalnom „Rough Guide”, objavljenom 1994, bio je urednik kada je „Haymarket” preuzeo „Gramophone”.

Časopis je objavljivan još nekoliko godina, ali „Haymarket” nije znao šta da radi sa njim. To jednostavno nije bila njihova oblast interesovanja, pa su odlučili da bi najbolje bilo da ga ukinu. Od 8000 prodatih primeraka, bilo je samo 1500 pretplatnika. Ali časopis je ipak dolazio do ljudi, koji bi bili razočarani da se više ne objavljuje.

Finansijsku podršku su pružili Chris Pollard, bivši vlasnik „Gramophona”, kao i osnivač „Rough Guides”, Mark Ellingham. Time je časopis poboljšan, povećan je format i izdavao se osam puta godišnje. Takođe, u svakom broju se kao poklon nalazio disk sa najnovijom muzikom.

Danas uredništvo čine pet stalnih kao i dosta honorarnih novinara, koji su najpoznatiji stručnjaci u svom poslu. „Songlines” je dobio još jednu novčanu pomoć, pa su se preselili u Shepherds Bush. Sa osveženim izgledom, sada prodaju 20000 primeraka, od čega su četvrtina pretplatnici.

Iako je većina čitalaca u Velikoj Britaniji, časopis ima brojnu publiku i u inostranstvu, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, gde nema konkurenciju i gde izdavači vide veliki potencijal za dalji razvoj. Njihov sajt nudi skraćenu verziju onoga što se nalazi u časopisu, kao i mogućnost prelistavanja najnovije muzičke top-liste.

S obzirom da je većina čitalačke publike, koju podjednako čine i muškarci i žene, visoko obrazovana i bogata, velika je potražnja za oglašivačima. Oglasi u punom koloru za razne festivale, koncerte, albume, nalaze se u ovom časopisu koji ima više od 100 strana.

„Muzika sveta” nudi više od pevljivih melodija. Ona ne govori samo o muzici, već i o politici širom sveta. „Čitaoci ovog časopisa su različitih veroispovesti i mi moramo zadovoljiti svačiji ukus”, priča Broughton. Po njemu, to je i borba za opšte dobro. Na primer, kada se spomene islam, prvo što padne na pamet su ekstremisti islama i to je jedino o čemu se piše. Ali, ako poslušate rad pakistanskog muzičara Nusret Fateh Ali Khana, shvatićete da islam ima i drugu stranu koja govori o miru i ljubavi. 

U tekstu su korišćeni izvodi iz teksta 'Songlines': How a world music magazine came full circle and found itself
Izvor: independent.co.uk, 4. februar 2008.

Vidi više o magazinu Songlines >>

Povratak na sadržaj Etnoumlja #4 >>

Pregled svih brojeva Etnoumlja >>