VESTI   NAJAVE   O NAMA   BANDS & ARTISTS   VODIČ/GUIDE [pdf]   MAGAZIN ETNOUMLJE   EDUKACIJA   PROJEKTI   RETNIK FESTIVAL

WORLD MUSIC SAMIT   WMAS RECORDS & DISTRIBUTION   SWM INTERNET POTKAST RADIO   ARHIV SRPSKE WORLD MUSIC

FESTIVALI    RECENZIJE   INTERVJUI   ISTORIJA [pdf]    NAGRADA    NEWSLETTER    FREE DOWNLOAD    LINKOVI    CONTACT    ENGLISH    YOUTUBE    FACEBOOK

Aktuelni projekti

REGISTRACIJA SRPSKIH WORLD MUSIC SASTAVA I UMETNIKA (Preuzmite formular za registraciju)
Registracija je od izuzetne važnosti i u korist je World Music stvaralaca u Srbiji. Registracija podrazumeva prijavljivanje određenih podataka o sastavu odnosno umetniku. Ovi podaci se dalje prosleđuju u Centralnu bazu podataka koja je dostupna svim interesentima za srpsko World Music stvaralaštvo. Registracija i Centralna baza podataka se uređuju po principima organizacije World Music Denmark. Ciljevi registracije su brojni: Sagledavanje opšte situacije World Music scene u Srbiji, Centralna baza na Internetu, pružanje neophodne pomoći stvaraocima i dr. Više>>

WMAS RECORDS
Diskografska kuća WMAS Records osnovana je 2007. godine (etiketa „World music asocijacije Srbije”) sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević. Izdanja WMAS Records-a se objavljuju uz magazin „Etnoumlje” i zasebno. Sva izdanja su u potpunosti neprofitna i namenjena su prevashodno za promotivne svrhe. Sekundarni cilj postojanja etikete je sačuvati trag u vremenu za generacije koje dolaze, i objaviti snimke koji inače nikada ne bi bili objavljeni, a to zavređuju. Pojedina izdanja mogu se preuzeti na portalu SWM Internet radija u formi potkasta. WMAS Records objavljuje male tiraže najrazličitijih snimaka - od studijskih, preko koncertnih, do demo snimaka.  Više>> 

ARHIV (FONOTEKA) SRPSKE WORLD MUSIC
World Music Asocijacija Srbije osniva Arhivu (Fonoteku) celokupnog World Music stvaralaštva u Srbiji po ugledu na slične fonoteke u drugim državama. Sa nadom da ćete nas podržati u našim naporima da sačuvamo za budućnost audio i video zapise srpskog World Music stvaralaštva, pozivamo sve World Music sastave u Srbiji da nam dostave sva svoja izdanja. Više>>

gramofon.jpg
POMOZITE U SAKUPLJANJU
PODATAKA ZA
WORLD MUSIC
ARHIV

Nagrada „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci


vojin_malisa_draskoci_foto_el_gvojos.jpg
Vojin Mališa Draškoci (1945-2000)
Foto: el gvojos


Nagrada „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” ustanovljena je 2013. godine sa ciljem da podstiče, razvija i popularizuje poližanr world music u Srbiji, odnosno muzičko stvaralaštvo i umetnike koji stvaraju muziku nadahnutu tradicionalnom muzikom, kao i da oživljava sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945-2000).

Nagrada se dodeljuje muzičkim umetnicima koji marljivo i u svakom pogledu uzorno, stvaraju u tradicionalnom duhu (u domenu poližanra „world music”).

statueta_vojin_malisa_draskoci.jpg
Statueta „Vojin Mališa Draškoci”
Autor: akademski vajar David Pavlović (2013)

Statueta je izrađena od bronze i predstavlja stilizovanu figuru Vojina Mališe Draškocija i kontrabasa. Autor Statuete je akademski vajar David Pavlović iz Beograda. U podnožju Statuete je pločica na kojoj je ugraviran naziv Statuete, ime dobitnika i godina dodele. Uz Statuetu, dobitniku se uručuje Povelja o dodeli i umetnička slika. Osnivač Statuete je „World music asocijacija Srbije”. Suosnivač Statuete su članovi uže porodice Vojina Mališe Draškocija. Odluku o dobitniku nagrade donosi Odbor za dodelu nagrade. Statueta se dodeljuje na World Music Samitu krajem svake godine.

Preuzmite Pravilnik o dodeli nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” >>

Pozivamo muzičare, muzikologe, novinare, promotere i sve world music poklonike da nam pošalju obrazložene predloge za dobitnika nagrade „Vojin Mališa Draškoci”. Predlozi se primaju do kraja oktobra i biće razmatrani na sednici Odbora za dodelu nagrade. Predlozi bez obrazloženja neće biti razmatrani. Predloge šaljite na imejl: etnoumlje@gmail.com


Kompozitor, basista i harmonikaš Vladimir Nikić iz Pančeva dobitnik je nagrade „Vojin Mališa Draškoci” u 2016. godini. Nagrada je dodeljena 22. decembra 2016. godine u Kulturnom centru REX u Beogradu.


Zapisnik sa Sednice Odbora za dodelu nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci”

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” je Vladimir Nikić, kompozitor, basista i harmonikaš iz Pančeva. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 2. decembra 2016. g.

world_music_samit_2016_4.jpg world_music_samit_2016_6.jpg
Vladimir Nikić (foto: Danko Strahinić)

Sednici su prisustvovali: Svetlana Pavlović Džindo (supruga Vojina Draškocija, predsedavajuća), Radmila Maslovarić (koordinatorka Fondacije za otvoreno društvo), Marija Vitas (urednica magazina „Etnoumlje”), Bojan Đorđević (world music promoter i muzički urednik) i Oliver Đorđević (predsednik Upravnog odbora World Music asocijacije Srbije).

U obrazloženju odluke navodi se:

Vladimir Nikić se još od devedesetih kreće vodama world muzike i etno-džeza. Ali, ni u te vode nije uplovio slučajno, već sasvim prirodno – kao muzičar koji je iza sebe imao i značajno iskustvo u orkestru Kulturno-umetničkog društva. Danas, Nikića ne smatramo samo za vrhunskog harmonikaša i basistu, već ga cenimo i kao interpretatora i kompozitora sa nesvakidašnjim osećajem za narodnu muziku. Njegov najnoviji, tek objavljeni samostalni album, Vlati, pun je autentičnog zvuka i duha narodne muzike, kao i prethodna tri – Čestita nedelja iz 2002, I duša mi spava iz 2007 i Veština senčenja iz 2013. Među kompozicijama, nalaze se neki od najupečatljivijih primera, da tako kažemo, „Nikićevog stila”. Numere kakve su „Accordion” i „Ornament”, kao da predstavljaju posvetu nekim folklornim formama, poput pastirske improvizacije, ezgije ili ora. Nikićeva kompozitorska i sviračka izražajnost nekada je uzburkana, žestoka, virtuozna, ali je ipak dominantno tiha, kontemplativna. Nikić je dosledan, prepoznatljiv, pri čemu uvek iznova fascinira. Nov materijal nadovezuje se na stari, izrasta iz njega, te se čitav opus pretvara u fascinantno variranje. To je još jedna srodnost narodne tradicije i stvaralaštva Vladimira Nikića. I još jedan razlog da ovaj umetnik zasluženo dobije nagradu Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci.

Ovo obrazloženje pročitano je pri dodeli nagrade 22. decembra 2016. godine u KC Rex u Beogradu, u okviru sedmog World Music samita. Povelju je uručila Marija Vitas, urednica magazina „Etnoumlje”, dok je statuetu uručio Julije Ivan Draškoci, sin Mališe Draškocija.

Preuzmite Odluku o dodeli nagrade „Vojin Mališa Draškoci” Vladimiru Nikiću 2016. godine >>

world_music_samit_2016_1.jpg
Dodela nagrade Vladimiru Nikiću (foto: Danko Strahinić)

Gitarista Vlatko Stefanovski dobitnik je nagrade „Vojin Mališa Draškoci” u 2015. godini. Nagrada je dodeljena 23. decembra 2015. godine u Domu omladine Beograda.


Zapisnik sa Sednice Odbora za dodelu nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci”

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” je Vlatko Stefanovski, gitarista i kompozitor iz Skoplja. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 12. oktobra 2015. godine.

dodela_vasil_2014.jpg
Dodela nagrade Vlatku Stefanovskom (foto: Predrag Todorović

Sednici su prisustvovali: Svetlana Pavlović Džindo (supruga Mališe Draškocija, predsedavajuća), Miroslav Miletić (potpredsednik Privredne komore Srbije), Radmila Maslovarić (koordinatorka Fondacije za otvoreno društvo), Marija Vitas (urednica magazina „Etnoumlje”) i Oliver Đorđević (predsednik Upravnog odbora World Music asocijacije Srbije).

U obrazloženju odluke navodi se:

Gitarista i kompozitor Vlatko Stefanovski je jedan od pionira fuzije džez-roka i tradicionalne muzike sa Balkana i drugih prostora, i pre nego što je „world music” pravac uzeo zamah. Već na prvim albumima grupe „Leb i sol”, uradio je značajne fuzije tradicionalne muzike sa savremenim zvukom. Mališu je upoznao sredinom osamdesetih, tokom saradnje sa Lalom Kovačevim u njegovoj grupi i projektu „Balkan Impressions”. Vlatko ističe da je zahvaljući Mališi, 1995. godine, upoznao Milča Levieva i Miroslava Tadića. Ta poznanstva su mi kasnije donela veoma uspešne saradnje, snimanja i koncerte. Godine 1998. godine, u Parizu je sa Mališom učestvovao u snimanju antologijskog etno-džez albuma „Koreni” Bojana Zulfikarpašića.
Kao jedan od najuticajnijih gitarista sa prostora bivše Jugoslavije, Vlatko Stefanovski je svojom muzikom i emocijama tokom prethodnih 40 godina umetničkog rada povezivao ljude, rušio granice i predrasude i značajno doprineo predstavljanju tradicionalne muzike sa Balkana.

Ovo obrazloženje biće pročitano pri dodeli nagrade i objavljeno na sajtu World Music asocijacije Srbije.

U Beogradu, 12. oktobra 2015. godine

5sinteze-2015-5-foto-ivana-cutura.jpg 6sinteze-2015-6-foto-ivana-cutura.jpg
Foto: Ivana Čutura

Nagrada je svečano dodeljena 23. decembra 2015. u sali „Amerikana” Doma omladine Beograda, u okviru manifestacije 6. World Music samit. Povelju je uručila Jelica Draškoci, kći Mališe Draškocija, dok je statuetu uručio Vasil Hadžimanov, prošlogodišnji dobitnik.


Kompozitor i pijanista Vasil Hadžimanov dobitnik je nagrade „Vojin Mališa Draškoci” u 2014. godini. Nagrada je dodeljena 24. decembra 2014. godine u Klubu Doma omladine Beograda.


Zapisnik sa Sednice Odbora za dodelu nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci”

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci” je Vasil Hadžimanov, džez muzičar i kompozitor iz Beograda. Odluka je doneta na sednici Odbora koja je održana u Beogradu, 18. novembra 2014. godine, u Akademiji 28.

dodela_vasil_2014.jpg

Sednici su prisustvovali: Svetlana Pavlović Džindo (supruga Mališe Draškocija, predsedavajuća), Miroslav Miletić (gen. direktor Koncerna „Bambi”), Radmila Maslovarić (koordinatorka Fondacije za otvoreno društvo), Marija Vitas (urednica magazina „Etnoumlje”) i Oliver Đorđević (predsednik Upravnog odbora World Music asocijacije Srbije).

U obrazloženju odluke navodi se:


Najveći deo svog opusa, Vasil Hadžimanov (Beograd, 1973) je ostvario i predstavio pod „firmom” Vasil Hadžimanov band sa kojim je u prethodnih petnaest godina neumorno i sa velikim uspehom, nastupao u Srbiji i inostranstvu i objavio pet albuma. Vasil je svojom idejom o kombinovanju balkanskih folk ritmova i melodija, i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…), uspešno predstavio javnosti originalnu džez formu visoke umetničke vrednosti, pri tom uspevši da približi naš balkanski temperament i topli zvuk svetu. Njegova predanost muzici, marljiv rad i učešće u brojnim muzičkim radionicama za mlade, su za primer i svaku pohvalu.

Ovo obrazloženje biće pročitano pri dodeli nagrade i objavljeno na sajtu World Music asocijacije Srbije.

U Beogradu, 18. novembra 2014. godine

dodela_vasil_2014.jpg
Dodela nagrade Vasilu Hadžimanovu (foto: Čedomir Milosavljević)

Nagrada je svečano dodeljena 24. decembra 2014. u Klubu Doma omladine Beograda, u okviru manifestacije Peti World Music samit. Povelju je uručila Svetlana Pavlović Džindo, supruga Mališe Draškocija, dok je statuetu uručio Julije Ivan Draškoci, sin Mališe Draškocija.

Preuzmite Odluku o dodeli nagrade „Vojin Mališa Draškoci” Vasilu Hadžimanovu 2014. godine >>


Violinista i kompozitor Filip Krumes prvi je dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci” koja je dodeljena u okviru IV World Music samita, 16. oktobra 2013. godinefilip_krumes_nagrada.jpg
Dodela nagrade Filipu Krumesu (foto: Branko Isaković)

Violinista, kompozitor, aranžer i producent Filip Krumes iz Pančeva dobitnik je nagrade "Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci", koju dodeljuje World music asocijacija Srbije. Nagrada je dodeljena u okviru IV World Music samita koji je održan 16. oktobra 2013. godine u Domu omladine Beograda. Odluku je doneo Odbor čiji su članovi: supruga Mališe Draškocija, Svetlana Pavlović-Džindo, generalni direktor Koncerna „Bambi" a.d. Miroslav Miletić, kompozitor i muzički umetnik Nenad Jelić, urednica magazina "Etnoumlje" Marija Vitas i predsednik Upravnog odbora World music asocijacije Srbije Oliver Đorđević.  
U obrazloženju je nevedeno da je "predanost i posvećenost muzičkoj umetnosti Krumesa za primer i pohvalu". "On je beskompromisan u nastojanju da stvara i predstavlja istinske i visoke umetničke vrednosti. Svoj umetnički život prevashodno je posvetio izučavanju improvizacije i njenoj primeni na savremeni muzički izraz. Pritom, u najvećem delu, njegovo interesovanje vezuje se za muzičke oblike koji su nadahnuti folklorom", ocenio je odbor. Krumes veoma pažljivo i ispravno pristupa tretiranju tradicionalne muzike, zahvaljujući tome što se u mladosti umetnički razvijao pod mentorstvom svog oca Ernesta Krumesa, kao i profesora Miloša Petrovića i Vojina Draškocija, primetili su članovi Odbora.  
Tokom devedesetih godina prošlog veka Krumes je bio jedan od osnivača "Balkan Music Club"-a, i "Turn Around" benda sa kojim je, u saradnji sa pozorišnom trupom "Torpedo", dao autorski pečat projektu "Etno Cirkus". Bio je član sastava "Hazari" i "Belo platno", a trenutno nastupa sa sastavima "Shira u'tfila", "My People" i "Serbian Jazz, bre!". Bavi se restauracijom gudačkih instrumenata i umetnički je direktor festivala "Ethno.com" u Pančevu
Nagrada "Vojin Mališa Draškoci" ustanovljena je ove godine sa ciljem da podstiče, razvija i popularizuje world music u Srbiji, odnosno umetnike koji stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom.  

Preuzmite Odluku o dodeli nagrade „Vojin Mališa Draškoci” Filipu Krumesu 2013. godine >>

Video: Dodela nagrade Filipu Krumesu: https://www.youtube.com/watch?v=T9pLz8DAPYc

Video: Nastup benda Filipa Krumesa povodom dodele nagrade: https://www.youtube.com/watch?v=uIULkrDUbr4

Video: Film o Vojinu Mališi Draškociju: https://www.youtube.com/watch?v=xHy-8HS3aoU