VESTI   NAJAVE   O NAMA   BANDS & ARTISTS   VODIČ/GUIDE [pdf]   MAGAZIN ETNOUMLJE   EDUKACIJA   PROJEKTI   RETNIK FESTIVAL

WORLD MUSIC SAMIT   WMAS RECORDS & DISTRIBUTION   SWM INTERNET POTKAST RADIO   ARHIV SRPSKE WORLD MUSIC

FESTIVALI    RECENZIJE   INTERVJUI   ISTORIJA [pdf]    NAGRADA    NEWSLETTER    FREE DOWNLOAD    LINKOVI    CONTACT    ENGLISH    YOUTUBE    FACEBOOK

Aktuelni projekti

REGISTRACIJA SRPSKIH WORLD MUSIC SASTAVA I UMETNIKA (Preuzmite formular za registraciju)
Registracija je od izuzetne važnosti i u korist je World Music stvaralaca u Srbiji. Registracija podrazumeva prijavljivanje određenih podataka o sastavu odnosno umetniku. Ovi podaci se dalje prosleđuju u Centralnu bazu podataka koja je dostupna svim interesentima za srpsko World Music stvaralaštvo. Registracija i Centralna baza podataka se uređuju po principima organizacije World Music Denmark. Ciljevi registracije su brojni: Sagledavanje opšte situacije World Music scene u Srbiji, Centralna baza na Internetu, pružanje neophodne pomoći stvaraocima i dr. Više>>

WMAS RECORDS
Diskografska kuća WMAS Records osnovana je 2007. godine (etiketa „World music asocijacije Srbije”) sa ciljem da promoviše world music izdanja iz Srbije. Osnivač etikete je Oliver Đorđević. Izdanja WMAS Records-a se objavljuju uz magazin „Etnoumlje” i zasebno. Sva izdanja su u potpunosti neprofitna i namenjena su prevashodno za promotivne svrhe. Sekundarni cilj postojanja etikete je sačuvati trag u vremenu za generacije koje dolaze, i objaviti snimke koji inače nikada ne bi bili objavljeni, a to zavređuju. Pojedina izdanja mogu se preuzeti na portalu SWM Internet radija u formi potkasta. WMAS Records objavljuje male tiraže najrazličitijih snimaka - od studijskih, preko koncertnih, do demo snimaka.  Više>>

ARHIV (FONOTEKA) SRPSKE WORLD MUSIC
World Music Asocijacija Srbije osniva Arhivu (Fonoteku) celokupnog World Music stvaralaštva u Srbiji po ugledu na slične fonoteke u drugim državama. Sa nadom da ćete nas podržati u našim naporima da sačuvamo za budućnost audio i video zapise srpskog World Music stvaralaštva, pozivamo sve World Music sastave u Srbiji da nam dostave sva svoja izdanja. Više>>

gramofon.jpg
POMOZITE U SAKUPLJANJU
PODATAKA ZA
WORLD MUSIC
ARHIV

Koncert:
VI TRADICIONALNI KONCERT SASTAVA ISKON IZ SUBOTICE

Autor: Balša Pešikan

iskon_koncert.jpg
Iskon
Foto: Jovana Reljić

Trećeg marta 2008. godine, grupa Iskon iz Subotice održala je svoj šesti tradicionalni Godišnji koncert u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici.

Na ovogodišnjem repertoaru grupe Iskon našle su se pesme sa područja Kosova i Metohije, južne Srbije, istočne Srbije, Makedonije, kao i sa područja Bosanske Krajine i Like. Godišnji koncert grupe Iskon predstavlja premijerno izvođenje i najavu repertoara koji grupa planira izvoditi na koncertima širom Srbije i inostranstva u periodu tekuće godine. Repertoar je produkt intenzivnog rada grupe tokom januara i februara meseca, kad se grupa priprema za celokupnu organizaciju ovog najposećenijeg godišnjeg događaja u većnici subotičke Gradske kuće.

Napomenimo da je ovo bio prvi koncert grupe Iskon u njihovom novom sastavu. Naime, krajem 2007. godine došlo je do promene vokalnog sastava grupe, koja je osnovana i postoji od leta 2001. godine. Po uzoru na prethodne godine, grupa Iskon se i ove godine potrudila da na svom koncertu ugosti svoje prijatelje. Ove godine, tu čast su imali Dimitrije Vasilišin i Aleksandar Rakić (učenici odseka frule muzičke škole u Somboru, u klasi frulaša grupe Iskon, Dejana Anđelovića), sestra i brat Bojana i Nebojša Brdarić takođe iz Sombora kao i pevačka skupina „Zvuci s kamena“ iz Gajdobre, koju čine članovi KUD —a „Vila“ iz Novog Sada.

Koncert je počeo uvodnom dobrodošlicom novinarke Nine Martinović a zatim su usledile dve pesme u acapela izvođenju novih vokalnih solista grupe. Pesme „Tri su ’tice s neba dolećele“ i „Devojka se Suncu protivila“ izvedene na početku koncerta bile su dokaz da i pored promene vokalnog sastava, grupa nastavlja uzlaznom putanjom u svom višegodišnjem radu. „Što se sija, gore na planine“ i „Marijo, ćero Marijo“ uvele su publiku u puniji zvuk, kojim su dominirali pored ženskih vokala, zvuci violine, frule, makedonske tambure, uta, tapana i defa. Potom su usledili prvi gosti na koncertu, Dimitrije Vasilišin i Aleksandar Rakić. Izvođenjem makedonskog kola „Adana oro“, publika se uverila u izuzetan dobrinos grupe u učenju mladih i u ideju grupe da i posle njih bude što više aktivnih stvaralaca I negova-telja tradicionalne muzike.

Drugo pojavljivanje grupe Iskon pred prepunom Velikom većnicom Gradske kuće, obeležile su pesme sa juga Srbije „Zamuči se Božija majka“ i „Čije je ono devojče“ i „Šetnala se Kuzum Stana“ i jedno makedonsko kolo „Pravoto oro“. Na sredini koncerta, subotičkoj publici su se po ko zna koji put predstavili veliki prijatelji od samog osnivanja grupe Iskon, Bojana i Nebojša Brdarić iz Sombora. Uživajući u njihovim prelepim glasovima, kao i u umiljatim zvucima Nebojšinog kavala i ritmova tarabuke u izvođenju Leonida Pilipovića, gosti iz Sombora su još jednom izmamili veliki aplauz subotičke publike.

Usledile su muške pesme „Zapeli se dva slaveja“ i „Navali se Šar planina“ kao i instrumental makedonskog kola „Adana oro“ u izvođenju muškog dela grupe Iskon. Kao dokaz i pevačkog umeća, pored instrumentalne uloge, momci iz grupe su dali prelepu uvertiru za nastup njihovih trećih gostiju, muškog vokalnog sastava „Zvuci s kamena“ iz Gajdobre. Po prvi put, prostorom većnice Gradske kuće u Subotici, odjekivali su zvuci višeglasnog pevanja pesama sa prostora bosanske Krajine, Like i Gajdobre. Publika je znala da prepozna izvanredni kvalitet grupe „Zvuci s kamena“, koji su ujedno i članovi novosadskog KUD-a „ Vila“, nagradivši ih frenetičnim aplauzoum i „izmamivši“ od njih jedan mali bis. Zajedničkim izvođenjem pesme „Gori gora, gori borovina“ sa grupom „Zvuci s kamena“, grupa Iskon je nastavila svoj koncert.

Zaređale su se pesme „Kukaj, kukaj, tedeno ledeno“, „Bilbil pile, ne poj rano“ i „ Dimna Juda, grad gradila“. Poslednja pesma na koncertu, koji je trajao oko dva sata, je bila kafanska makedonska pesma „Pavle mi pije, vino em rakija“. Godišnji koncert grupe Iskon se tradicionalno završava pesmom „Gusta mi magla padnala“ izvođenjem svih učesnika koncerta, što je i ove godine bio slučaj.

Recimo da grupu Iskon čine: ženski vokali Jovana Vuksanović i Tatjana Lazičić, frulaš Dejan Anđelović, tapandžija Ognjen Šućur, Leonid Pilipović na makedonskoj tamburi i tarabuci, Srđan Simijanović koji svira ut i violinista Balša Pešikan. Uz finanskijsku podršku Komercijalne banke i ostalih prijatelja, grupa Iskon je uspela da i ove 2008. godine svojoj najvernijoj publici predstavi novi repertoar, snimi celokupni koncert kako audio, tako i video tehnikom sa brojnim kamerama i video bimom (očekuje se DVD izdanje ovog koncerta), kao dokazom modernizacije audio — vizuelnog doživljaja koncerta i iz godine u godinu sve bolje organizacije samog koncerta.

Vidi više o sastavu Iskon >>

Povratak na sadržaj Etnoumlja #4 >>

Pregled svih brojeva Etnoumlja >>